Przykład kooperatywy spożywczej

Kooperatywy życia

	Idea kooperatyzmu, z łac. współpracować, jest ideą społeczną, która nakazuje tworzenie kooperatywy, tzw. Spółdzielni, gdzie środki produkcji są wspólne dla ogółu jej członków, prowadzi do równowagi w rozwoju i ewolucji. Dobra są rozdzielone po równo. Doktryna powstała w XIX w.w Anglii, w Polsce wprowadzona przez Edwarda Abramowskiego, Jana Wolskiego i Marię Orsatti. Są kooperatywy: spożywcze, kredytowe, rolne i wytwórcze.
	Obecnie na terenie RP panuje trend, który łączy elementy wspólnoty z nowoczesnym stylem życia i dbaniem o środowisko. Początek obecnego kooperatyzmu w Polsce, dał kryzys ekonomiczny, który zmusił ludzi do szukania tanich sposobów na zaspokajanie potrzeb. Przykładem tego są kooperatywy spożywcze. Celem takiej kooperatywy jest danie zdrowej, dobrej jakościowo żywności w niskich cenach, kupowana bezpośrednio u producenta. W dużych miastach w PL działają takie kooperatywy, które zrzeszają przedsiębiorców i rolników.
	Kooperatywy :
-Kooperatywy Mokotów
-Kooperatywy Grochowska
-Kooperatywa "Dobrze"
-Kooperatywa Konstancin
-Wawelska Kooperatywa Spożywcza
-Kooperatywa Spożywcza w Łodzi
-Jurajska Kooperatywa Spożywcza
-Kooperatywa Żuławska
-Kooperatywa Lubelska
-Sądecka Kooperatywa Spożywcza
-Płocka Kooperatywa Spożywcza